HTML

Zöld Esküvő

Az esküvő valami csodálatos út kezdete. Valóban ez - a csupa nagybetűs - NAP további életünk folyamán. De valóban tiszta szívvel akkor örülhettünk, ha a mi nagy napunkkal minél kevésbé pusztítjuk környezetünket.

Likeold a zöldesküvő

facebook oldalát is!

Írj nekünk bátran! zoldeskuvo (@) messzelato (.) hu

A blog a Messzelátó Egyesület önkénteseinek keze munkája. Minden kapott támogatást az egyesületnek adunk. Öko-tudatos hirdetőket és önkénteseket szívesen látunk!

Friss topikok

  • czrimi: Én erősen gondolkodom a rétivirágból sajátkezűleg készített csokron és koszorún, de azért ez több ... (2014.08.21. 08:41) Vágott virágok nélkül
  • zoldeskuvo: Szia borsoo905! Írtam a párnak, de sajnos még mindig nem válaszoltak a mailemre, így akkor kérlek... (2014.06.03. 12:25) Esküvő Budán a lombok alatt

2014.02.18. 12:55 zoldeskuvo

Esküvői csapdák: Százezrek virágra - tilos!

Esküvőszervezés és készülődés közepette úgy tűnik az egyik legfontosabb irányelv, hogy kezdetben semmiképpen se vesszünk el a részletekben. A legelső lépcsőfok mindenképpen egy költségvetés összeállítása, hogy kb. mire mennyit tud szánni az ifjú pár és hű segítőik, általában a szüleik, ahhoz, hogy a menyegző szépen megvalósulhasson. A költségvetésnél azonban azonnal árajánlatokat kell kérnünk és fel kell írogatnunk, mikor mire és mennyit fogunk költeni a nagy napig. Sok kicsi sokra megy, általában az apró tételekből is tetemes összeg nőhet ki, ha nem vagyunk szemfülesek.

Költségtervünknél a családom igyekezett megrövidíteni a büdzsé egyes részeit. Mondván: minek költünk csecsebecse elemekre, felesleges. Mégis éppen ezek az apró, szép, finom elemek teszik egyedivé és széppé az esküvőket és mi nem engedtünk. Ilyenek pl. a virágok, a helyszín díszítése, sminkünk és ruhánk vagy éppen a tortánk ízléses, de nem túldíszített megvalósítása.

A kép forrása.

Ugyanakkor az is igaz, hogy esküvőszervezők és szolgáltatók nagy többsége, ha megtudja, hogy a nagy fehér napról van szó, bizony hirtelen durva, drasztikus ajánlatokkal képesek előállni, mintha semmilyen más pszichológiai mintája nem lenne az életben az ember lányának, mint elkölteni minden félretett pénzét.

Most az egyik kedvencemet a virágok kérdéskörét fogjuk körüljárni, aztán jelentkezünk más részletekkel is. Figyelj!

A virágkötők jó része, különösen, akik online felülettel rendelkeznek és házhoz is szállítják az esküvői virágokat, ált. olyasféle tévhitben élnek, hogy normális egy csokor zöldáru agresszív felértékelése. Lássuk, milyen esküvői virágelemeket illene szerepeltetni a nagy napon, mibe kerül mindez, és ha esetleg zsibbadoznánk, mit lehet tenni helyette.

Ki kell emelnünk, hogy a virágok tömeges pusztítása egyáltalán nem teszi romantikusabbá a nagy napot, ellenben iszonyat pénzeket költhetünk el rá és nem is környezetbarát. A virágok igazán a természetben szépen, nézz meg egy mezőt.

A kép forrása.

Igen, megújult a mondás: szabad széllel szemben pisilni! És igen, ami olcsó nem feltétlenül környezetbarát, de ami drága az biztosan nem az, mert a természetnek többnyire az a jó, ami egyszerű. Ami egyszerű, az pedig valós, de elérhető áron van.

Az egzotikus virágok ezer km-re történő utaztatása biztos nem a legjámborabb teendő esküvőnkön, különösen úgy, hogy a csokrok nagy része a kukában landol másnap és mi ehhez asszisztálunk csak. Lássuk mire muszáj költened, ha valódi menyasszony vagy:

  1. Menyasszonyi csokor: ezzel senki sem fog vitatkozni, mindenképp kell és legyen egyedi, Téged tükröző. Nem érdemes eljutni a cserepes virág verzióig, hacsak nem ökohumor az esküvőd témája, de jó tudni, hogy a menőbb helyeken 9000-100.000 Ft között mozognak „A” csokrok. Egy átlag menyasszonyi csokor 15.000 Ft körül van. Lehet érdemes egy kisebb virágüzletet felkeresned ehhez és 50 szálas helyett megteheti egy 10 szálas szépen között csokrocska is, vagy akár még kisebb! Ha idényvirágokból készül, lehet engedményt kérni, és próbáld kerülni Jáva szigetén élő húsevő és egyéb fajokat is. Az Amazonas „feelingje” közvetlenül a modern matyó mellett mutat a legmurisabban.
  2. Vőlegény kitűző: Igen akár 3-4 000 Ft értékben/db – mondom per db, mert több is kell bizony. Nem mondom, kell a legényre valami virág. Sőt, hogy hű legyen, azt mondják öregeink, hogy rozmaringot kell öltönyére tűzni s egy fej virágot. De hogy miért kell komplett tűpárnát csinálni belőle azt nem értem – nem értjük. Tehetséges menyecske ezt talán képes maga is a férjre tűzni.
  3. Kitűző a örömapáknak tanúknak és vőfélynek: Ez további 5 ilyen árú kitűzőt jelent. Mindenki döntse el maga, mi lehet a megoldás. Minimál design vagy esetleg a formaságok elhagyása. Családi körben vélhetőleg e nélkül is fel fogják ismerni a kiemelt szerepű férfiakat a kedves rokonok.
  4. Szülőköszöntő virág: Akár 4-5000 Ft értékben/szülőnként. Vadabbaknál a nagymamákig elburjánozhat a dolog. Gyönyörű gesztus, tilos kihagyni, hogy megköszönjétek szüleiteknek a sok törődést, állítom ez az anyák napja csúcsa, de lehetséges, hogy egy szál virág is képes kifejezni azt, amit szeretnétek és nem kell rögtön egy ágyással rendelni.
  5. Koszorúslányok virágai: ez is nagyon fontos. Sokan figyelnek arra, hogy az esküvőn a koszorúslányoknak egységes ruházatuk, öltözékük legyen és a virágok kis csokrok is egyformák legyenek. Szintén hiszek abban, hogy erre elég egy szalaggal ékesített egy szál virág vagy legfeljebb 3 szál virágból egy pici csokor. Abban is hiszek, hogy a spontán csokrok színesebbé és kevésbé mesterségessé teszik az esküvőt. Súgok: Tavasztól-őszig ismerősöd kertjében is ált. vannak gyönyörű virágok a csokrokba, amik ráadásul jóval természetesebb hatásúak.
  6. Dobócsokor: Most jönnek csak a jobbak: Dobócsokor – ez a kedvencem. Óriási ötlet. El lehet dobálni a sajátodat, de vagy megmarad vagy nem. A virágos 2 perc alatt győz meg a csokrod kisebb másának féláras változatáról. A legnagyobb biznisz, és bizony az a legnagyobb megvezetett ifjú asszony, aki képes két ugyanakkora menyasszonyi csokrot is köttetni ha rámordulnak. Kérd vissza sajátodat vagy köttess egy mini csokrot idényvirágokból.
  7. Virágok a tortára: Élő virágok gyakran szerepelnek tortadíszként és igen gyönyörűek ezek az elemek, ugyanakkor ha már torta dísz vagy legyen ehető virág, amit választasz vagy próbálj helyette gyümölcsöket vagy marcipánt, 3 véka rózsa ugyanis árván fog másnap kókadozni a kukában. Vannak viszont szép, de mérgező virágok is. Kérdezd meg a szakembert, mielőtt ételre tennéd!
  8. Virágok az autóra: Ez talán leggyilkosabb megoldás. Egyik másik virágköltemény pedig frankón koporsós-autó feelinget varázsol a menyasszonyi autódból, ha nem figyelsz. Egy diszkrét díszítés a főautóra elengedhetetlen, de nem érdemes túlzásba vinni a dolgot. Főként a nyári meleg esküvőkön az autós virágdísz hal meg elsőként a nagy napért.
  9. Főasztal virágdíszek, ikebana kompozíciók az asztalokra: Eszményi, ha virágdíszek kerülnek az esküvői ebéd, vacsora asztalaira, de itt sem érdemes elvetni a sulykot. A kevesebb több elvét alkalmazzuk. A több százezer forintnyi virág árából akár valamilyen közhasznú tevékenységet is támogathatnál.
  10. Virágkapu és virághegyek: Édes, amikor élő virágokból aranykaput raknak ki számotokra a szervezők és amikor egy termet, teraszt virágokkal díszítenek fel, mégis főleg Magyarországon igen kontrasztos az a hatás, ahogy a nászpárok olcsó tornateremszerű lepukkant helyeket bérelnek ki és ezt drága virágdekorációval próbálják felékesíteni, a helyett, hogy ennek árából egy elegáns vagy éppen pont kint az anyatermészetben elhelyezkedő ebédlőhelyet keresnének fel. A természet a legszebb bel- és kültéri elem, válasszuk önként nyújtotta adományait esküvőnkhöz és ne pusztítsuk el úton útfélen néhány óra boldogságért. Meg fogsz lepődni, egy egyszerűbb esküvő által Te magad is boldogabb leszel.

 

A kép forrása.

Mindent összevetve, a virágok a legjobb dekorációs és esküvői elemet, mert legalább lebomlanak, de az esküvőipar a fogyasztó társadalom egy olyan ága, amely kifejezetten zabálja a virágokat. Okosan válasszunk, nem az számít mások mit mondanak, döntsd el Te mi a helyes!

Szóval ne ess pánikba! Nem muszáj százezreket költened virágokra.

 Mesemondó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr675809252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása