HTML

Zöld Esküvő

Az esküvő valami csodálatos út kezdete. Valóban ez - a csupa nagybetűs - NAP további életünk folyamán. De valóban tiszta szívvel akkor örülhettünk, ha a mi nagy napunkkal minél kevésbé pusztítjuk környezetünket.

Likeold a zöldesküvő

facebook oldalát is!

Írj nekünk bátran! zoldeskuvo (@) messzelato (.) hu

A blog a Messzelátó Egyesület önkénteseinek keze munkája. Minden kapott támogatást az egyesületnek adunk. Öko-tudatos hirdetőket és önkénteseket szívesen látunk!

Friss topikok

  • czrimi: Én erősen gondolkodom a rétivirágból sajátkezűleg készített csokron és koszorún, de azért ez több ... (2014.08.21. 08:41) Vágott virágok nélkül
  • zoldeskuvo: Szia borsoo905! Írtam a párnak, de sajnos még mindig nem válaszoltak a mailemre, így akkor kérlek... (2014.06.03. 12:25) Esküvő Budán a lombok alatt

2015.07.07. 14:29 zoldeskuvo

Kikelő, virágzó ültetőkártyák

Címkék: Virág Meghívó Ültetőkáryta Ajándék a násznépnek

        Sok pár nemcsak az esküvő helyszínét, a menüt és a meghívottak listáját állítja össze, hanem diplomatikus módon a vendégeket is úgy szeretné leültetni a lagziban, hogy lehetőleg azok üljenek egymáshoz közel, akik ismerik egymást, jóban vannak. Kézenfekvő és közismert megoldás ilyenkor az ültetőkártya. Egy újabb dolog, melynek megtervezésén együtt lehet munkálkodni. meghivo3_1.jpg              Az ültetőkártyák látványosak, egyedi tervezésűek és gyönyörű betűkkel szerepelnek rajta nevek, becenevek – és mivel olyan szépek néhányan a násznépből emlékbe is elviszik. Merített papírból készülnek a mutatós, virágszirmokkal, színes nyomtathatással díszítetett kikelő ültetőkártyák. A kikelő ültetőkártyákban apró virágmagok rejtőznek – nemcsak a vacsora alatt gyönyörködhetnek benne a vendégeknek, hanem azt követően is, hiszen elültetve színpompás virágokká változnak.
csira_collage.jpg         A kikelő, virágzó ültetőkártyák a Percprint könyvkötészeti papírhulladékából készülnek, a hulladékcsökkentés, az újrahasznosítás jegyében. A már nyomtatható verzió létrehozását számtalan kísérlet előzte meg a Messzelátó Egyesülettel való együttműködés során. A legalkalmasabb magok széles választékát az Egyesület teszteli és biztosítja, így valóban csak olyan magok kerülnek bele, amelyek biztosan ki is kelnek. Ezen ültetőkártyák megvásárlásával egyúttal egy kis környezetvédő szervezetet is támogatsz!
ulteto1.jpg         A párok számára tehát adott egy olyan lehetőség, mely a tradicionálisat ötvözi egy formabontó környezetbarát megoldással. A házasulandók többsége ajándékkal is szeretne kedveskedni az egybegyűlteknek, aminek megtervezésére nem mindig marad idő. A kikelő ültetőkártyával már násznépnek szóló kis ajándékok is megvannak.ultetokartyak.jpg        Ha épp ültetőkártya-rendelés előtt állsz érdemes ellátogatnod a Meghívó Műhely oldalára! A méret, forma és design tippekben Füle Balázs tud számodra tippeket és árajánlatot adni. Az ültetőkártyák anyagában elhelyezett díszítő virágszirmok és virágmagokkal kapcsolatban Udvarnoki Tündét érdemes keresned, aki nagy tapasztalattal, kreativitással és odaadással segít abban, hogy a leginkább hozzád illő kivitelézésben valósuljanak meg elképzeléseid. 

 

Az ültetőkártya anyagában elhelyezhető díszítőelemek és virágmagok

Méret – forma – design

Messzelátó Egyesület

Percprint

http://www.messzelato.hu/hu/kikelo

www.percprint.hu

Udvarnoki Tünde:

+36 30 25-26-437

Füle Balázs:

+36 30 405-81-32

tunde@messzelato.hu

fule.balazs@percprint.hu

 

Murvai Ildikó

Szólj hozzá!

2014.12.22. 11:57 zoldeskuvo

Örökzöld esküvő

Van, hogy vakmerőnek nevezik a téli esküvőt szervező párokat, mondván, a hideg, a hó miatt sok mindent másként kell szervezni,mint egy tavaszi/nyári menyegző esetében.És ez így van, másként kell szervezni - de mért válna ez a kézfogó kárára?

Mivel a legtöbb esküvőt a melegebb hónapokra tervezik, a tavaszi/nyári időszakban nagy harc folyik a megfelelő dátumért. Ez a veszély azonban nem fenyeget,ha télen esküsztök, ilyenkor sokkal több szabad időpont közül lehet válogatni az anyakönyvvezetőnél, templomban, lagzihelyszíneken, nem beszélve a fotósról, és a ruhakölcsönzőben is bátrabban válogathatsz, hisz kicsi az esély arra, hogy a kinézett ruhát pl. decemberre már lefoglalták. Emellett a szolgáltatók ilyenkor alacsonyabb árakat kínálnak. Így sokkal gyorsabban megy a szervezés, amivel rögtön időt és pénzt spórolunk meg - ami máris a "zöld" kategória felé tolja az eseményt a "mennyire szervezed környezettudatosan az esküvőd?" nevezetű képzeletbeli skálán. És itt még különösebb figyelmet erre nem is fordítottunk.Hoppá.

Mivel hűs az idő, senkinek sincs kedve hosszan a lagzi helyszínére cammogni, ha pedig hóeséses napot fogunk ki, volán mögé ülni. Így magától adódóan egyből közelebbi helyszínt választunk. És mennyire romantikus és kedves jelenet lehet,ha a násznép élén haladó vőlegény szánkón viszi menyasszonyát? Nagyon téli,romantikus és kreatívabb is, mint egy dudáló autókonvoj. De, ha mindenképp hangosan szeretnénk vonulni, előkaphatunk pár száncsengőt is. Van itt minden! Eszünkbe juthat az, hogy a korai sötétedés komorrá teheti ezt az ünnepet-de gondoljunk csak a karácsonyra, milyen meghitté varázsolnak minden pillanatot az ünnepi fények! Mécseseket,lámpásokat készíthetünk a kisebbek bevonásával, és akár a koszorúslánykák is felvonulhatnak velük , s később a lagzin is tökéletes dekoráció. Emellett szezonális örökzöldekkel, tobozzal, és illatozó narancs-szegfűszeg kombóval bővíthetjük a díszitőelemeket. Nem kell attól sem tartanunk, hogy a nagy melegben tönkremegy az esküvői torta, de "hőálló" esküvői hajra vagy sminkre sem kell költetünk. Persze arra figyelnünk kell,hogy se a menyasszony,se a vőlegény ne kéküljön el a hidegben. Ez főleg a hűvösebb templomban, és a helyszínek közti úton lesz fontos. Ilyenkor előkaphatjuk azokat a nagy,szőrös-bundás kucsmákat,kesztyűket,esetleg nagykabátot, ami hajdanán megvettünk,de hétköznapokon nemigen használjuk, de anyu vagy a nagyi ruhatárában is biztos találunk valami békebeli meleg holmit,ami tökéletesen illik a menyasszonyi külsőhöz. De persze kölcsönözhetünk is bármilyen -akár- műszőrme kabátot. Emellett figyeljünk még arra, hogy vastagabb anyagból készült ruhát válasszunk mindkét félnek. A lagzin nagyon hangulatos tud lenni, ha egyszerűen zongorán játszik valamely kedves és tehetséges barátunk, de nászajándék gyanánt is készülhetnek kis műsorral a barátok (kis kikacsintás a násznépnek). Az élmény a legszebb ajándék. És ott vannak még a menü mellé a legkedveltebb és költséghatékony téli finomságok: a forralt bor és a forrócsokoládé mindenkit megmelenget, mézes süteményekkel sem lehet mellényúlni, és a gesztenyének is itt az ideje, így olyan finomságokat tudunk felszolgálni,ami mind itthon is beszerezhető. Ugyanez a helyzet a menyasszony csokrát alkotó virágokkal:A tél színeit kihangsúlyozó csokor legjellemzőbb alkotóelemei a fehér rózsa, kála és liliom, melyet magyal-ággal társíthatsz, de szép összhatást érhetsz el a hortenziából készített csokorral is, ha arany szálakkal és gyöngyökkel egészíted ki.

Téli menyasszony csokrába kerülhet még amarillisz, bogyós termések, ciklámen, fenyőág, frézia, hóvirág, aranyeső, írisz, magyal, mikulásvirág, orchidea, szegfű, téli jázmin.

Tehát a téli esküvő igazán jó választás zöld-szempontból,és az igazán meghitt és maradandó élmény megteremtéséhez is.

 

Szólj hozzá!

2014.09.27. 16:31 zoldeskuvo

Őszi csokor

Címkék: Virág

Csodálatos évszak az ősz. Talán nem is szükséges különösebb dekoráció, hisz a természet maga is díszbe öltözik. Csokrod nem csupán távoli tájakon termesztett virágokból készülhet - nézz körül, s használd azt, amit a természet magától is a lábaid elé ejt!

Schnierer Kati

Kép forrása.

Kép forrása és további ötletek.

Levélből hajtogatott rózsák. Kép forrása. Így készítheted el.

Szólj hozzá!

2014.09.11. 15:36 zoldeskuvo

Mint ahogyan azt ígértük, ebben a cikkben a zöldmenyasszony zöldsminkjéről és zöldfrizurájáról fog szó esni.

 

A legkézenfekvőbbnek tűnő megoldás ugyebár az volna, ha a menyasszony fogná magát és elsétálna egy fodrászhoz, kozmetikushoz, aki mindenféle profi kozmetikummal még az addiginál is szebbre szobrászolná őt. A Nagy Napot megelőzően általában próbakonty és próbasmink is készül (van, hogy több is), hogy ne akkor szembesüljön azzal az ara, hogy nem egyezik az elképzelése a megvalósítással. Ehhez több, előre foglalt időpontra és persze fodrászattól/kozmetikától függően nagyobb pénztárcára van szükség.

Zöld megoldásokkal azonban ez is elkerülhető!

 

Kezdjük a hajkoronával. Ehhez a menyasszony-jelöltnek kell két tükörrel és jó kézügyességgel rendelkeznie vagy egy ügyes testvérrel/anyukával/barátnővel. Ha ez megvan, a történet már karikacsapás szerűen halad előre. Kismillió ’csináld magad!’ képsorozatot találunk az interneten, vagy beruházhatunk egy , ezt a témát boncolgató magazinra, de előbbi megoldással a fák is tovább élnek. A nagy videómegosztó portálokon pedig csodás, szájbarágós videók is a segítségünkre lehetnek. Ezekhez a frizurákhoz egy fodrász hatvankét millió féle kenceficét felhasználna, amivel betonszerűvé varázsolná búbunkat. Ezek a kemikáliákkal dúsított, állatokon tesztelt kozmetikumok szerencsére nem elengedhetetlenek. Főként hajtűre, frizurától függően hajdíszre és hajlakkra lesz szükségünk, amiből hajtógáz mentes, pumpás változathoz is hozzájuthatunk a nagyobb drogériákban, az extra zöld hatás elérésének érdekében. Ha pontról pontra követjük a képen/videón látottakat, ugyanolyan – ha nem szebb- frizurát kapunk, mintha a fodrásztól jönnénk. De ezzel mindenki jobban jár! Persze a fodrászt leszámítva.

A sminket zölden megoldani egy fokkal nehezebbnek tűnik. Természetesen itt is az első lépés a zöldülés felé az, hogy otthon készítjük el, s ezzel máris időt, pénzt, energiát spórolunk. Emellett azonban érdemes figyelni a felhasznált kozmetikumok összetevőire, mivel a legtöbb toxikus nehézfémekkel és további kemikáliákkal van telis tele, amiket jobb elkerülni. Annál jobb adott készítmény, minél kevesebbet tartalmaz a következő listában szereplő anyagok közül:

Ne ijedjünk meg, a lista hosszúnak tűnik, és olyat nemigen fogunk találni,amely egyiket sem tartalmazza, de igyekezhetünk, hogy minél kevesebb szerepeljen az összetevők listáján. Még többet olvashatunk ezen anyagokról itt: http://antalvali.com/karos_anyagok_a_kozmetikumokban .

De ha beleolvasunk a http://wellnessmama.com/4948/homemade-makeup-recipes/ oldalon található cikkekbe, elkézíthetjük saját kozmetikumainkat is,házilag. Ha valakinek kevéssé az asztal az otthoni keverés-kavarás,itt találunk abszolút bio kozmetikumat gyártó cégeket, és elérhetőségeiket is. Ehhez csak egy kis angol tudás vagy egy jó netes fordító szükséges.

Szólj hozzá!

2014.08.28. 11:44 zoldeskuvo

Öko-Menyasszony (1. rész): Kiegészítők

 

Egy esküvő főszereplője a menyasszony, egy zöld esküvő főszereplője pedig a „zöld” menyasszony. Természetesen nem a színére kell itt gondolni, hanem a gondolkodásmódjára, környezettudatos hozzáállására. Ezzel a cikkel egy sorozatot szeretnénk elindítani a blogon, melynek során végigvesszük egy menyasszony legfontosabb kellékeit a cipőtől kezdve egészen a ruháig, zöld köntösbe bújtatva.

A facebook oldalunkon már szót ejtettünk a növényből készült ékszerekről, valamint a régi ékszerek eljegyzési gyűrűként való használatáról is posztoltunk. A csokrokkal kapcsolatban már több korábbi cikkünkben is foglalkoztunk. Nagyon fontos szempont, hogy ha vágott virágot választunk, az helyi kertből legyen, így a szállítási költséget és benzin kibocsátást is megspórolhatjuk.

Most kicsit a cipők világában kalandozunk el, és, megnézzük, hogy miként lehet rajtuk keresztül is egy kis környezettudatosságot csempészni az esküvőnkre.

Létezik egy brazil cipő márka, amely már Magyarországon is kapható, melyet a kiváló minőség, egyedi dizájn és újrahasznosított alapanyagok jellemeznek, valamint a tradicionális technika. Brazil mesteremberek készítik, krómmentes technikával cserzik a bőrt, a talphoz pedig használt gumiabroncsot használnak, ami mára a márka védjegyévé vált. Igaz ugyan, hogy a cserzési folyamat és így a termelés is jelentősen lassabb, mint a gyári készítésű cipők esetében, ám egy biztos: egyedi értéket képviselnek.

kép forrása

Ha saját magunk szeretünk kreatívkodni, egy egyszerű balerina cipőt is feldobhatunk például régi dekor anyagokkal, strasszokkal, ahogy a fantáziánk diktálja. :) Itt is a legfőbb szempont az újrahasznosítás!

Kép forrása

A sorozat következő részében a smink és frizura kerül előtérbe természetesen minél gazdaságosabb és zöldebb kivitelben :)

 

Bokros Hajni

Szólj hozzá!

2014.07.15. 12:19 zoldeskuvo

Öko-Dekor

Ha a környezettudatosság mellett tettük le a voksunk, magától értetődik, hogy életünk minden területén törekszünk erre. Nem lehet ez másként az esküvőnkkor sem.  Számtalan módon óvhatjuk környezetünket a nagy nap alkalmával is, például a dekoráció tudatos, zöld módon történő megválasztásával. Ezáltal pedig nem csak környezetbaráttá, de igazán egyedivé is varázsolhatjuk az esküvőnket.

A templom díszítésére például használhatunk cserepes virágokat, melyeket általunk díszített kaspókban helyezhetünk el a padsorok szélén, és az oltárnál. A szertartást követően pedig a násznép magával viheti a lagzi helyszínére, ahol az asztaldísz funkcióját is betölthetik, esetleg ajándékként haza is vihetik magukkal a vendégek. Így spóroltunk is és a környezetet is óvtuk, mivel nem vágott virágok tucatjait áldoztuk fel erre az egyszeri alkalomra. Ha esetleg nem óhajtunk vesződni a virágok ide-oda szállításával, a szertartás után az egyháznak is ajándékozhatjuk a virágokat, aki kiültetheti a templomkertbe, vagy óvodák, iskolák udvarait varázsolhatja szebbé.

A lagzi helyszínének díszítése is könnyedén megoldható környezetbarát módon egy kis odafigyeléssel. Például készíthetünk egyedi ültető kártyákat merített papír és parafadugó felhasználásával. A merített papír készítéséhez számtalan oldalon találni útmutatást, például itt van egy a sok közül: http://www.nlcafe.hu/otthon/20090508/merits_papirt_otthon__5_papirkimelo_tipp/

Miután ily módon elkészítettük a kártyákat, az évek során összegyűjtött parafadugóknak is hasznát vehetjük végre. J Késsel bemetszhetjük a dugót, és abba állíthatjuk a kártyákat, vagy akár több dugót összeköthetünk szalaggal, és közéjük tehetjük a kártyákat. Remekül mutat, nem kerül pénzbe, és még újra is hasznosítottunk!

Kép forrása

Az asztal további díszítésével folytatva igazán egyszerű ám mégis mutatós megoldás lehet, ha régi befőttes üvegekbe házilag készített gyertyákat teszünk, az üvegeket pedig kedvünk szerint dekorálhatjuk.

Kép forrása

Az éppen érő gyümölcsből is igen tetszetős dekorációt varázsolhatunk az asztalokra, ezeket utána (vagy akár közben is) el lehet fogyasztani, így nem vesznek kárba.

Ez csupán néhány tipp a tudatosság jegyében, ám biztos vagyok benne, hogy ha az ember elkezd eszerint élni és gondolkodni, magától jönnek a jobbnál jobb, zöldebbnél zöldebb ötletek, melyekkel nem utolsó sorban a pénztárcánknak is használunk.

 

Bokros Hajni

 

Szólj hozzá!

2014.06.30. 11:55 zoldeskuvo

Esküvőre facsemetét

 

Egy hagyományos esküvői szertartást követően a párt egy sor mókás feladat elé állítják, amik az összetartozásukat hivatottak jelképezni. Ilyen a tányérok összetörése, melyet a párnak közösen kell összesöpörni, vagy egy farönk keresztbeállítása az étterem bejárata előtt, amit a párnak közösen kell elfűrészelniük annak érdekében, hogy a násznép bejuthasson, aztán ott van még a lyukas merőkanál, mellyel a menyasszonynak kell megpróbálni kimerni egy tányér levest a férje számára. Mind azt közvetíti, hogy együtt meg tudják oldani a nehézségeket. Mindeközben a vőfély „fűti” a népet, kerülnek elő a vicces anekdoták, és mindenki remekül szórakozik.

Most egy kicsit újszerű, de annál zöldebb alternatívát szeretnék ajánlani, ami mostanában egyre népszerűbb az esküvőkön. Ugyanúgy alkalmas a pár közös életének, összetartozásának jelképezésére, mint a „hagyományosabb” feladatok, és a vőfély is szóhoz juthat közben, ami pedig garantálja a jó hangulatot. Ez pedig nem más, mint a faültetés.

Gondoljunk csak bele! Mi lehetne odaillőbb a közös élet megkezdésének napján, mint egy facsemete elültetése, ami az új kezdetet jelképezi, évről évre növekszik, erősödik, csak úgy, mint a két ember egymás iránt érzett szeretete. Együtt ültetik el, segítve a másiknak, és később együtt is gondozhatják majd, ahogy házasságukon is közösen munkálkodnak.

Ha nem kertes házban élnek, és úgymond nincs hova ültetni, akkor- bevonva a násznépet is- egy önkéntes faültetés programmal is össze lehet egyeztetni a dolgot. A maradandó élmény garantált a pár és a násznép számára egyaránt, a facsemeték pedig hosszú távon fejtik ki jótékony hatásukat a környezetre.

 

A kép forrása.

Szólj hozzá!

2014.06.05. 18:15 zoldeskuvo

Az ehető csokor

Címkék: Virág

Korábban már írtunk róla, miért felelőtlenség távoli országokból vágott virágokat utaztatni. Helyette készíthettek szezonális növényekből - akár ehető zöldségekből is csodálatos csokrokat, melyből az esküvő után a legkedvesebb vendégekkel egy finom zöldséglevest is készíthettek. Az alábbiakban néhány inspiráló képet találtok.

Schnierer Kati

A kép forrása.

A kép forrása. Ugyanitt közelebbről is megtekintheted a csokrot.

Kép forrása és még sok-sok zöldség-csokor.

Kép forrása és további ötletek articsókára.

Ez a csokor téli esküvőn is aktuális lehet. Forrása és további csokor-ötletek.

Jusson a vőlegénynek is. A kép forrása és még több ötlet.

Szólj hozzá!

2014.06.05. 11:14 zoldeskuvo

A „hetedhét országra szóló” néha nem minden

Sokan hajlamosak úgy tekinteni esküvőjükre, mint az évszázad partijára, amire szinte kötelezőnek érzik, hogy „rááldozzanak” egy kisebb vagyont. Le kell foglalni a helyszínt, lehetőleg egy elegáns éttermet, vagy kastélyt, puccos esküvői menüt kell rendelni, több emeletes tortát szeretnének, mint az amerikai filmeken, vágott virágok halmai díszítsék a templomot és a lagzi helyszínét, és ne feledkezzünk meg az idomított fehér galambokról sem, amik a templomból kilépve fogadják az ifjú párt. Aztán ott van a bérlet limuzin, a márkás esküvői ruha, a menyecske ruha, a dizájnos meghívó, és persze a hatalmas násznép. Mert minél többen vannak, annál jobb a buli.

A kép forrása.

Ez mind szép és jó, és egy esküvő tényleg a legfontosabb nap egy pár életében, és különlegesnek kell lennie, de tényleg a fent leírt dolgoktól lesz az? A párok az esküvőre való készülés során nem egyszer elfelejtik, hogy miért is csinálják ezt az egészet. Hogy lenyűgözzék azon rokonaikat és barátaikat, akiket szökő-évente egyszer látnak? Hogy túllicitálják a szomszédot, vagy legalábbis lépést tartsanak vele, mondván, ha neki olyan volt, nekem is kell? Vagy ott van a nyomás a család részéről: ez így szokás, ezt így illik, stb. De hol van a lényeg? Hol jelenik meg a pár maga? Mitől válik személyessé, és igazán emlékezetessé a nagy nap?

A kép forrása.

Hányszor hallani a menyasszony szájából, hogy „kislány korom óta nagy esküvőről álmodom!” Kislányként nyilván lenyűgözték a csillogás, a habos-babos ruhaköltemények, de legbelül- jobb esetben- akkor is sejthette, hogy nem ez az igazi lényege a dolognak. Nem ezen múlnak a dolgok, hanem hogy ott áll mellette a FÉRFI csupa nagybetűvel, akivel az oldalán teljesen mindegy, hogy milyen esküvője van, királynőnek fogja érezni magát, és csillogni fog- ezúttal a boldogságtól.

A kép forrása.

Az esküvő alap esetben arról szól, hogy két ember, akik szeretik egymást, összekötik az életüket, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Valami tartós, fennmaradó (fenntartható) dolog veszi kezdetét, amit magának a ceremóniának is tükröznie kellene. Az ifjú pár ne vesszen el az asztaldíszek, és menüsor kiválasztása körül zajló vitákban, és ami a legfontosabb, hogy ne veszítsék el szemük elől, hogy miért is rendezik meg ezt a jeles alkalmat. Mindenki maga dönti el, hogy milyen legyen a nagy nap, mekkora „bulit” szeretne, és hogy erre mennyit képes, és hajlandó rászánni, ám szerény véleményem szerint sokkal lényegesebb az, hogy a pár igazán jól érezze magát, és talán az sem baj, ha hagyják érvényesülni az egyszerűség varázsát.

Bokros Hajnalka

Szólj hozzá!

2014.06.03. 14:37 zoldeskuvo

Vesd el most az esküvődet!

Liliom, kála, rózsa, tulipán, orgona. Mind jól mutatnak egy esküvőn. De mit tudunk mi magunk kitermelni otthon, és ha már eldöntöttük, hogy mi magunk fogunk kertészkedni az esküvői dekorációhoz milyen praktikus dolgokat érdemes számításba venni.

Az esküvők legkedveltebb virága a liliom. A megjelenése és az illata alkalmassá teszi arra, hogy minden jeles alkalmat különlegessé tegyen. A liliomok a legtöbb esetben fehér változatban kerülnek a szertartásokra. A liliom szaporítása a levélszáron megjelenő sarjhagymákkal és a föld alatt található hajtáseredetű sarjhagymákkal lehetséges. A magról vetett liliom csak 5-6 év múlva hoz csak termést, így ha csak nem azt tervezzük, hogy most ismerkedünk meg életünk párjával és hat éven belül már oltárhoz is vezettetjük magunkat akkor érdemesebb a hagymás megoldást választani.

A kép forrása.

A kálák nem véletlenül kedvelt kiegészítői a nagy napnak, hiszen az orchideák után a legelegánsabb virágunk. A gyönyörű csavart levél formájú virágból több féle színben is találhatunk (sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen), így ha már kigondoltuk milyen színirányba tereljük be az esküvőnket, akkor már csak a hozzá illő színű kála gumót kell beszereznünk. A növény nyáron kedveli a meleg kissé napos kerteket. Nyár végén növény levelei elszáradnak, ne ijedjünk meg, mert ez a természetes folyamat, ilyenkor pihentessük a növényt. Télen pedig a 10 fok az ideális számára, a téli meleg fűtött szobában a növény elszárad.

 A kép forrása.

A tulipánnal csak akkor számoljunk, ha éppen a virágzási időszakban van az esküvő. Az egyik előnye a kálához hasonlóan, hogy rengeteg színárnyalatban létezik, a törékeny és kecses megjelenése pedig kifejezetten romantikus hatást kelt. Ha kertünkbe szeretnénk telepíteni a tulipánt az ültetés ideje ősszel van, vagyis már szeptember végén, október elején kell nekilátni a hagymák elültetésének. Mivel a hagyma tárol minden nedvességet a növény számára így nem szükséges öntözni, elég számára a tavaszi csapadék.

A kép forrása.

 Illés Sándor

 

Szólj hozzá!